Beden Algısı Bozukluğu
Beden Algısı Bozukluğu Nasıl Görünür?
Beden dismorfik bozukluğu olan bireyler görüntülerinin bazı yönlerinin çekici olmadığı, şekil bozulduğu gösterdiği veya bazı şekilde bir şeylerin “doğru” olmadığıyla ilgili inançlarıyla meşguldürler. Cilt, yüz, saç ve burun sıklıkla en beğenilmeyenler listesinde başta gelirler. Vücut dismorfik bozuklukla hastaları n bir bölümünde bedenle ilgili simetri olmadığı kaygısı vardır. BDB’ nin kas “dismorfobisi” tipinde bireyler bedenlerinin küçük ve çelimsiz olduğu endişesini duyarken, gerçekte yapı tipik olarak iri ve kaslı olabilir.
Zihinsel meşguliyetleri sıkıntı verici, zaman alıcı, sıklıkla direnilmesi ve kontrol edilmesi güçtür. Obsesif kompulsif bozukluktan farklı olarak içgörü sıklıkla zayıftır veya yoktur. hastaların % 90’ında tekrarlayıcı ve sıklıkla zaman alan davranışlar görülür. Bu davranışların sıklıkla amacı algılanan kusura incelemek, düzeltmek ve gizlemektir. Aşın aynaya bakılır, tıraş olunur veya bakım yapılır, saç biçimi düzenlenmesi sıktır, diğer kişiler varsayılan kusurun çirkinliğine iknaya çalışılır, cilt yolunabilir ve ağırlık çalışması yapılabilir.
Beden algısı bozukluğuna sahip olan bazı hastalar kompulsif olarak saçlarını keser, saçları eşit veya “tam düzenli” hale getirmeye çalışırlar. Bazıları sıklıkla dermatolojik tedavi ve cerrahi müdahale peşindedirler. Çoğu şekil bozukluklarını saçları, giysileri, makyaj veya beden pozisyonuyla kapatırlar. Bedeni iple bağlama, başın etrafını veya yüzü çorapla sıkma gibi ilginç davranışlar gösterebilirler.
Bu davranışların çoğu OKB ‘de ki kompulsiyonlardan farklı olarak anksiyeteyi azaltmak yerine çoğunlukla artırırlar. Aynaya baktıktan sonra çoğu hastada anksiyete artabilir ve hatta intihar bile tetikleyebilir. Cilt yolma gerginliği azaltabilmekle beraber, kişi ciddi yolduktan sonra lezyonu görünce tekrar anksiyete veya depresyona girebilir.
Bazı kişiler sıkıntıya rağmen çaba göstererek sıklıkla esas kapasitelerinden az olmakla birlikte işlevsellikleri iyi düzeyde sürdürürler. Görüntüyle meşguliyet yoğunlaşmayı bozabilir ve beden algısı bozukluğuyla bağlantılı davranışlar çok zaman harcamaya yol açabilir.
Arkadaşları azdır, karşı cinsle arkadaşlıktan ve diğer sosyal temaslarda uzak dururlar. Görüntüleri ile ilgili farkındalıklarının arttığı plaj, restoran ve alış-veriş gibi ortamlardan kaçınabilirler. Araba kullanırken dikiz aynasına sık baktkılarından dolayı trafik kazalarına yol açabilirler.
Beden algısı bozukluğu sıklıkla ergenlikte başlamakta birlikte, çocuklukta bile ortaya çıkabilir. Mevcut bulgular bu bozukluğun semptomlarında artma ve azalmalar olmakla birlikte, kronik bir hastalık olduğunu göstermiştir. Beden algısı bozukluğu belirtileri utanmaya yol açabileceğinden depresyon, anksiyete veya sosyal durumlardaki halsizlikleri için yardım isteyebilirler. İlaçlar, kusurla ilgili harcanan zamanı ve sıkıntıyı azaltmaktadır, performans ı düzeltmektedir. Fakat yalnızca ilaç kullanmak yalnızca bataklıktaki sinekleri kovar. Fakat hastalığı ortaya çıkaran asıl nedenlerin kurutulması ancak bir psikoterapi süreciyle gerçekleşebilir.